I denne artikel ser vi nærmere på en række forskellige metoder der er tilgængelig i Danmark når det kommer til vægttab, og vi har blandt andet fokus på de bedste og mest afprøvede teknikker, metoder og forløb, som folk kan gennemgå. Så hvis du ønsker at lære mere, er du velkommen til at fortsætte denne artikel. God læselyst!
Diæt og kosttilskud
Selvom diæter og kosttilskud er noget mange danskere har brugt i flere år for at tabe sig, er det stadig værd at nævne i denne artikel. Der er nemlig kommet en række nyere metoder og koncepter i de seneste par år, og en del ny forskning der har kortlagt præcis hvad det er man bør fokusere på.
Udover de officielle kostråd, der inkluderer at man skal spise varieret og indtage rigeligt plantebaseret kost, såvel som spise mindre sødt, salt og fedt, er der især én ting du bør være opmærksom på.
Det er nemlig hvor mange kalorier du indtager om dagen. Du kan som tommelfingerregel sige, at du skal bruge 30 kalorier for hvert kilo du vejer. Men hvis du gerne vil tabe dig, skal du derimod blot bruge et sted mellem 20 og 25 kalorier per kilo.
Dette er en stensikker måde at tabe sig på over tid, men samtidig også svært for mange mennesker uden anden hjælp, da det kan tage et godt stykke tid før kroppen vænner sig til at indtage færre kalorier, og at mange føler sig sultne for hurtigt.
Til folk der har svært ved at bekæmpe sulten, anbefales det derfor, at man indtager mad der mætter godt og i lang tid. Det er eksempelvis bær, frugter og grøntsager, bælgfrugter såsom røde linser eller grønne bønner, samt mad der er rig på kostfibre. (1)
Fedtsugning af maven
Det kan være en stor hjælp for personer der er overvægtige, at få foretaget det man i daglig tale kalder en fedtsugning. Dette er en type operation, hvor medicinsk personale fjerner en del af fedtet på maven, eller andre steder på kroppen, for at sænke vægten.
Typisk fjerner man de uønskede fedt depoter som kroppen har opbygget gennem årene, men det er vigtigt at huske på, at de sagtens kan vende tilbage efter selve fedtsugningen. Denne behandling er nemlig ikke forebyggende, og tager kun hånd om det fedt der allerede eksisterer.
Derfor er det vigtigt at fortsætte livet efter behandlingen med en ordentlig kost, såvel som eventuelle lægemidler, for at sikre sulten og lysten til at spise ikke overtager kontrollen. Den gode nyhed er, at efter en fedtsugning, behøver man ikke nødvendigvis spise færre kalorier end normalt, blot det antal der kræves for at opretholde sin nuværende vægt.
Det er også værd at bemærke, at det kan være nødvendigt med ekstra træning, da kropsvævet og huden rundt om det område man har fået foretaget fedtsugning af, godt kan se lidt slapt ud, sammenlignet med resten af kroppen.
Lægemidler
Mange danskere har de seneste år i en stigende grad set nærmere på lægemidler, da disse kan hjælpe med et såkaldt medicinsk vægttab. Det er efterhånden blevet mere normalt at tage lægemidler, enten i samarbejde med diæt og kosttilskud, træning, eller helt for sig selv, på grund af effektiviteten af piller og anden medicin er er tilgængelig på markedet.
Nogle slankepiller fungerer ved at ændre på den måde kroppen optager og nedbryder fedtet man indtager, således at man kan fortsætte med samme kost som hidtil, mens andre typer lægemidler går ind og ændrer på eksempelvis appetitten.
Hvilken type lægemiddel der vil passe dig bedst, afhænger af flere faktorer, såsom din nuværende kropsvægt, din største udfordring med at tabe dig, og flere andre ting. Derfor anbefales det i mange tilfælde, at patienter og andre interesserede booker tid hos egen læge.
Her kan man nemlig høre nærmere om de forskellige muligheder man har, og at man i samme omgang kan finde ud af om der er nogle risici involveret med at tage lægemidler for at opnå et medicinsk vægttab.
—